Suomalaisten tomaattien satokausi on juuri alkamassa, ja se jatkuu toukokuulta noin syyskuuhun asti. Tomaattilajikkeita on nykyään lukematon määrä ja eri muotoisten, makuisten ja väristen tomaattien joukosta löytyy varmasti jokaiselle mieleinen vaihtoehto. Tomaatit ovat yksi maailman suosituimmista vihanneksista ja kuuluvat olennaisena osana myös monen suomalaisen ruokapöytään.
Tomaateissa on monia vitamiineja ja kivennäisaineita kuten C-vitamiinia, kaliumia, folaattia ja k-vitamiinia. Lisäksi ne sisältävät karotenoideihin kuuluvaa lykopeenia, joka toimii elimistössä antioksidanttina ja antaa tomaateille niiden punaisen värin. Joissain tutkimuksissa tomaattien runsaampi kulutus on yhdistetty erityyppisten syöpien kuten keuhko-, maha- ja eturauhassyövän pienempään esiintymiseen. Seerumin korkeamman lykopeenipitoisuuden on myös havaittu olevan yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkimusnäyttöä tomaattien terveysvaikutuksista ei ole kuitenkaan nähty vielä niin vahvana, että virallisia terveysväitteitä tomaateille tai niiden sisältämälle lykopeenille olisi hyväksytty.
Tomaattien FODMAP-hiilihydraattipitoisuus on matala, joten ne sopivat ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville. Toisaalta niiden happamuus voi ärsyttää närästyksestä kärsivien henkilöiden vatsaa. Tomaattien happamuudella on myös etunsa, sillä sen ansiosta suolan tarve usein vähenee tomaattia sisältävissä ruuissa. Raakojen tomaattien kannattaa antaa kypsyä rauhassa, sillä ne sisältävät raakojen perunoiden tapaan lievästi myrkyllisiä glykoalkaloideja, jotka voivat aiheuttaa vatsa-, suolisto ja hermosto-oireita.
Tomaattien terveysvaikutuksista saa parhaan hyödyn irti, kun niitä nauttii niin tuoreina kuin kypsennettyinäkin. Tomaatin ravintoaineista erityisesti C-vitamiini ja folaatti ovat kuumennukselle herkkiä yhdisteitä, kun taas lykopeeni on elimistölle parhaiten hyödynnettävässä muodossa kuumennetuissa ja prosessoiduissa tomaattituotteissa. Tämä johtuu siitä, että lämpökäsittely ja hienontaminen rikkovat tomaatin solukalvoja, jolloin lykopeeni vapautuu solurakenteista helpommin hyväksikäytettävämpään muotoon. Prosessoitujen tomaattituotteiden lykopeenipitoisuus on suurempi kuin tuoreiden tomaattien myös sen vuoksi, että niiden vesipitoisuus pienenee valmistusprosessin aikana.
Karotenoidit ovat rasvaliukoisia yhdisteitä, joten ne imeytyvät parhaiten nautittuna rasvan kanssa. Tämän vuoksi esimerkiksi tomaatteja sisältävän salaatin joukkoon kannattaa lorauttaa oliiviöljyä tai öljypohjaista salaatinkastiketta, ja laittaa tacoihin tomaattisalsan kaveriksi pehmeitä rasvoja sisältävää avokadoa. Tässä muutamia muita vinkkejä kuinka tomaatteja voidaan hyödyntää sen eri muodoissa niin kylmänä kuin kypsennettynäkin:
-Tuoreet tomaatit: sellaisenaan, salaatin sekaan, leivän päälle sekä hampurilaisten ja tortillojen täytteeksi
-Tomaattimurska ja -pyre, paseerattu tomaatti sekä pilkotut tuoreet tomaatit: kastikkeisiin, laatikkoruokiin, patoihin ja keittoihin
-Aurinkokuivatut tomaatit: pizzaan, pastaan, suolaisiin piirakoihin ja munakkaaseen
Elisa Voutilainen
Ravitsemusasiantuntija, Fresh Servant
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti