Ravitsemusterapeutin mukaan on tärkeintä keskittyä säännölliseen ruokarytmiin.
Iltalehden testiryhmäläiset tarttuivat kevään alussa syömiseen liittyviin haasteisiin. Kullakin ryhmän jäsenellä oli yksilölliset tavoitteet ja ryhmän asiantuntijana toimiva laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji ohjeisti ryhmän alkuun.
Nyt on aika kuulla, miten ryhmän nuorimmalla jäsenellä, ikäluokkansa parhaimpiin keilaajiin kuuluvalla 18-vuotiaalla Karo Hilokoskella on sujunut.
Hetki-tuotteet tiiviisti mukana arjessa
Karo kertoo päässeensä projektissa mainiosti alkuun.
– Olen tosi hyvillä fiiliksillä ja puntaroinut asioita mielessäni. Pääsin helposti uusiin ruokailutottumuksiin kiinni ja Hetki-tuotteet ovat nyt tiiviisti mukana arjessani.
Eläminen ja ruokailut ovat tuntuneet nuoresta miehestä pääsääntöisesti normaaleilta ja hänelle sopivilta, vaikka uusia juttuja on tullutkin mukaan.
– Olen saanut hyvin toteutettua sovittuja asioita. Esimerkiksi terveelliset välipalat kuuluvat nykyään arkeeni. Niiden piti auttaa minua pysymään keskittyneessä tilassa opiskellessa ja keilaamassa käydessäni, ja sen ne ovat kyllä tehneet, Karo kiittelee ja jatkaa.
– Kun syöminen on ennakkoon ajateltu ja ruoat reissussa mukana, on ennakoiminen helpompaa ja olotila pysyy paljon parempana ja keskittyneempänä.
Hetki-tuotevalikoimasta löytyy runsaasti erilaisia helppoja, mukana kulkevia salaattiaterioita.
Helposti Hetki-tuotteiden avulla
Karo jatkaa kertomalla ravitsemusterapeutilleen ruokarytmityksenkin tapahtuvan jo melkoisen hyvin.
– Minun ei tarvitse tuskailla ja miettiä, vaan ruokavälit ajoittuvat suurimmaksi osaksi luonnostaan. Hetki-tuotteet soveltuvat minulle hienosti.
Karim kuuntelee Karoa tyytyväisenä.
– On todella kiva kuulla, että sinulla on mennyt noin hyvin. Olisiko sinulla kuitenkin jotain toiveita jatkon suhteen?
Karo odottaa painon lähtevän laskuun
Karo sanoo, että hän tahtoisi saada vielä hiukan lisää tietoa annosten koostamisesta, eli siitä millaisia annosten tulisi olla ja mitä eri asioita niiden pitäisi sisältää.
– Toivon, että painoni lähtisi putoamaan sen myötä. Painon laskuun liittyvä tavoite minulla on edelleen mielessä.
Karo siis tahtoisi oppia rakentamaan terveellisiä lautasmalliannoksia, arvioimaan annoskokoja ja ylläpitämään kokonaisuutta itsenäisesti myös käynnissä olevan projektin jälkeen.
– Toivon näiden asioiden jäävän mieleeni tiiviisti niin, että minun olisi helppo jatkaa myös omatoimisesti soveltaen kesästä eteenpäin.
Vaivatonta kokonaisuuden hallintaa
Karo on tarkastellut valmiita Hetki-salaattiannoksia tarkasti esimerkiksi proteiinien, hiilihydraattien, hyvien rasvojen sekä kasvisten osalta. Hän toivookin oppivansa puntaroimaan kokonaisuuksia samalla tavalla myös silloin, kun hänen ei ole mahdollista nauttia aterioita yhtä helpossa muodossa, kuin miten Hetki-salaatit mahdollistavat.
– Näissä tuotteissa kokonaisuus kyllä tulee huomioiduksi vaivattomasti.
Karim uskoo, että Karo on oppinut paljon jo tähän mennessä.
– Toki arviointi kehittyy jatkuvasti ja kannattaakin pohtia tämmöistä 1+1+1 -sääntöä: jokaisella aterialla, olipa kyseessä välipala tai pääateria, olisi hyvä olla mukana kasviksia, viljaa ja proteiinia.
Ravitsemusterapeutin mukaan monelle käy niin, että komponenteista mukana on vain kaksi osaa ja yksi unohtuu usein kokonaan.
–Joku valitsee vaikkapa lounaaksi pelkästään perunaa ja lihaa, unohtaen kasvikset kokonaan. Joku toinen taas saattaa valita aina aamu-, väli- ja iltapalaksi pelkästään kasviksia. Kokonaisuus on tässä se tärkein asia ja kaikkien osien muistaminen.
Panosta värikkyyteen, eli kasviksiin
Kaikkien aterioiden suhteen pätee Karimin mukaan ihan samat säännöt.
– Värikkyys on tärkeä pointti. Värejä, eli kasviksia pitäisi löytyä annoksesta aina eniten, vähintään puolet, asiantuntija ohjeistaa.
Myös kuidun, viljan ja hiilihydraatin lähteet ovat tärkeitä, kuten myös proteiini.
– Pääaterialla näitä toki on enemmän lautasella tarjolla, kuin jos verrataan välipalaan. Kokonaisuus olisi kuitenkin hyvä koostaa aina samalla periaatteella, olipa kyseessä iso tai pieni ateria. Karim painottaa.
Oma nyrkki mittana, 5-6 kourallista kasviksia päivässä
Kasvisten suhteen Karim muistuttaa mainiosta mukana kulkevasta mitasta.
– Omaa kouraa kannattaa käyttää mittana. Valitse pääaterioille kaksi kourallista kasviksia ja välipaloille yksi kourallinen. Muut aterian osat tulevat sitten siihen päälle.
Karo muistelee omaa ruokapäiväkirjaansa.
– Ei siellä kyllä ihan hirmuisen värikästä ole, Hetki-tuotteita lukuun ottamatta. Tämä kasvisten tärkeys pitää siis ehdottomasti muistaa jatkossa, Karo painaa mieleensä.
– Ja salaattien oheen pitää muistaa lisätä se viljatuote, vaikka sitten krutonkeja tai leipää, hän päättää.
Marjat, hedelmät, juurekset ja vihannekset ovat kaikki kasviksia
Karo pohtii vielä salaattivalintojaan ja hänen mielestään on hyvä syödä vaihtelevasti erilaisia annoksia.
– On minulle tärkeä juttu, että syön monipuolisesti erilaisia makuja. Sillä tavalla ei pääse kyllästymään mihinkään. Salaattiahan pitää syödä melkoinen määrä, että saa sen suositusmäärän 500 grammaa täyteen.
Karim muistuttaa Karoa siitä, että kaikkien vuorokauden aikana syötävien kasvisten ei tarvitse olla salaattia.
– Kasvisten määrään lasketaan kaikki marjat, hedelmät, juurekset ja vihannekset, sekä lisäksi vaikkapa smoothiet ja mehukeitot. Pyri saamaan ainakin viidestä kuuteen kourallista näitä edellä mainittuja päivässä syötyä, niin tavoitemäärä täyttyy yllättävänkin helposti.
Tuetaan painon laskua lisäämällä kasviksia
Karimin mukaan kasvisten lisääminen entisestään Karon ruokavalioon tukee hänen tavoitettaan painon pudottamisesta.
– Kun puhuit siitä, että tahtoisit saada painoasi laskuun, niin nämä kasvisvaihtoehdot ovat juuri niitä, jotka täyttävät vatsaa hyvin. Niissä on paljon volyymia ja mahan täytettä, mutta energiamäärä on hyvällä tavalla paljon pienempi kuin monissa muissa ruoka-aineissa. Olisiko tämän muistaminen ja lisääminen joka aterioille meidän ykköstavoitteemme tästä eteenpäin?
Karo vastaa Karimin ehdotuksen kuulostavan hyvältä.
– Tavoittelen tästä lähtien tuota viidestä kuuteen kourallista päivittäin, Karo lupaa.
Anna aikaa syömiselle, se on itsestään huolehtimista
Karon ruokarytmi vaikuttaa sekä hänen itsensä että myös ravitsemusterapeutin mukaan olevan hyvällä mallilla.
– Kaipaisitko siihen mitään tukea tai kannustusta?
Karo kertoo, että välillä hänellä ei ole nälkä lainkaan ja silloin on tietenkin haasteellista syödä.
–Toinen juttu on kiire. Olen koko ajan menossa jonnekin. Saatan välillä huomata aamulla autossa istuessa, että ”no niin, en sitten muistanut syödä mitään ennen lähtöä”. Semmoista se on välillä, Karo harmittelee.
Karimin mukaan nuoren miehen menevä elämä on ymmärrettävää.
– Koita kuitenkin pyrkiä siihen, että otat säännöllisesti aikaa itsellesi rauhallisempiin ruokailuhetkiin. On hyvää itsestään huolehtimista, että antaa itselleen aikaa syödä rauhassa.
Tutustu rauhassa Hetki-uutuustuotteisiin.
Selvä muutos vireystilassa
Karim kysyy vielä, onko Karon arkeen tullut muita muutoksia projektin aikana.
Karo kertoo olevansa huomattavasti virkeämpi kuin aikaisemmin.
– Olen jo muutaman viikon ajan käynyt lenkillä juoksemassa ja myös fillaroimassa. Tein jokunen aika sitten ihan murhaavan 25 kilometrin lenkin. Siinä meni neljä ja puoli tuntia aikaa.
Karon arkeen on siis tullut paljon lisää liikuntaa.
– Lenkit ovat tuoneet vireyttä yhdessä paremman ruokavalion ja Hetki-tuotteiden kanssa. Tämä yhdistelmä on auttanut keskittymisessä ja tuonut lisää puhtia niin keilailuun kuin opiskeluihin. Aika hyvin minulla menee tällä hetkellä, kunhan vain vielä kiinnitän huomioni noihin annosten kokoamisiin, Karo summaa.
Ruokarytmi luo pohjan hyville valinnoille
Karim iloitsee Karon lisääntyneestä liikunnasta ja virkeydestä.
– On kyllä hieno homma. Muista muuten myös, että täydellistä ruokavaliota ei ole olemassakaan. Sattumia mahtuu joukkoon. Joskus, esimerkiksi reissussa, on syötävä sitä mitä on tarjolla, ellei sitten ennakoi hyvin, Karim sanoo.
– Pidä jatkossakin kiinni hyvästä rytmistäsi, se luo pohjan kaikille valinnoille. Tämä olisi meidän ihan kaikkien hyvä muistaa arjessa.
Ennakoi ja nappaa reissuun mukaan valmis Hetki-salaatti tai muu Hetki-välipala laajasta valikoimasta.
Löydä itsellesi sopivimmat Hetki-tuotteet.
VÄLIPALAN KOKOAMINEN:
Muista Karimin 1+1+1 -sääntö ja valitse välipalalle yksi komponentti jokaisesta seuraavasta kategoriasta:
1. Kasvis. Kasviksiksi lasketaan vihannekset, hedelmät, marjat ja juurekset.
2. Täysjyväviljatuotteet. Esimerkiksi ruis- tai kauraleipä, runsaskuituinen sekaleipä, karjalanpiirakka, näkkileipä tai mysli.
3. Proteiinin lähde. Vaikkapa maitoa tai juustoa.
– Jos nappaat välipalan mukaan, noudata samoja ohjeita ja valitse esimerkiksi omenaa tai porkkanaa, välipalakeksi tai eväsleipä sekä maitoa tai pähkinöitä proteiiniksi.