Mitä tehdä, jos keventyminen ei meinaa onnistua? Ravitsemusterapeutti neuvoo
Tänä vuonna eläkkeelle siirtynyt Anja Volotinen tarttui alkuvuodesta 2021 haasteeseen. Hän ryhtyi muokkaamaan asiantuntijan avustuksella ruokarytmiään ja kiinnittämään entistä enemmän huomiota siihen, mitä ja milloin suuhunsa pistää.
Anja pääsi mukaan Iltalehden ja Hetki-tuotteiden testiryhmään, jota ohjaa laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji. Tavoitteena on lisätä Anjan ruokavalioon puoli kiloa kasviksia päivässä. Lisäksi Anja pyrkii projektin aikana entistä säännöllisempään syömiseen aamu- sekä päiväpainotteisesti, jotta kiljuva nälkä ei yllättäisi illalla.
Huippujuttu!
Nyt kun projekti on edennyt puoliväliin saakka, on Anjan aika käydä asiantuntijan kanssa läpi tähän mennessä eteen tulleet onnistumiset ja haasteet.
– Haaste on ollut huippujuttu! Tykkään kovasti Hetki-tuotteista ja olen löytänyt monia uusia suosikkeja. On hienoa, että pakkausten kansissa lukee kasvisten määrä ja tieto siitä, paljonko se on päivän tavoitteesta, Anja aloittaa.
Hän kertoo myös olevansa kierrätyksestä kiinnostuneena erityisen tyytyväinen helposti kierrätettäviin Hetki-pakkauksiin.
Matkaa maaliin on
Anjan odotukset olotilan muutosten suhteen ovat olleet korkealla.
– Tiedän kyllä, että matkaa maaliin minulla vielä on. Varmasti jonkun ajan kuluttua tulee näkymään vielä enemmän muutoksia, Anja toivoo.
Projektin alussa Anja sopi ravitsemusterapeutin kanssa, että laihduttaminen ei tule olemaan tavoitteena, mutta siitä huolimatta Anja toivoo kovasti kevennystä olotilaansa.
– Koronan vuoksi harrastukset ovat jääneet, espanjan opintoja lukuun ottamatta. Uimahalli- ja kuntosaliharrastus täytti aikaisemmin elämäni ja piti minut virkeänä. Lähdin joka aamu jonnekin harrastamaan, Anja kuvailee monelle tällä hetkellä tuttua tilannetta.
Karim vastaa kuulevansa päivittäin samanlaisista tilanteista ravitsemusterapeutin vastaanotollaan. Koronan vuoksi monen aktiivinen liikuntaharrastus on nyt loppunut.
– Jos liikkuminen on jäänyt lähes kokonaan, voi olotila olla tukala painon tasaisena pysymisestä huolimatta. Aktiivisen liikkujan kohdalla tämä voi tuntua vielä enemmän. Olo voi olla hyvinkin turvonnut, Karim kertoo.
Mitä kaikkea niihin kasviksiin oikein kuuluukaan?
Anja jatkaa pohtimalla, että sekä sopivat annoskoot että oikea ruokarytmi ovat vielä ainakin jonkin verran hukassa.
– En ole tottunut näin suureen ruoka- ja salaattimäärään. Saan välillä tehdä töitä, että saan kaiken suunnitellun syötyä. Hedelmiäkin syön päivän aikana useamman, Anja kertoo.
Karim muistuttaa, että jokainen on oman olonsa paras asiantuntija. Kannattaa siis kuulostella tarkkaan, minkä verran ruoka maistuu. Asiantuntija huomauttaa myös, että kaikkien 500 grammaan laskettavien tuotteiden ei tarvitse olla vihanneksia, vaan myös hedelmät kuuluvat puolen kilon suositeltuun määrään.
– Esimerkiksi banaani tai omena painavat jo aika paljon. Tuohon puoleen kiloon kasviksia lasketaan kaikki vihannekset, hedelmät, juurekset ja marjat. Kuulostaa siltä, että olet syönyt ehkä lähemmäksi kilon suositeltuja tuotteita, jos et ole laskenut hedelmiä joukkoon, Karim huomaa.
– En ole laskenut niitä mukaan. Ehkä sen vuoksi olen ajatellut että, ”apua taasko se kännykkä hälyttää, että pitää ryhtyä syömään.” Olen pitänyt hedelmiä ekstravälipaloina, Anja naurahtaa.
FAKTAT
– Syö 5-6 kourallista kasviksia päivässä.
– Käytä mittana omaa kouraa, ei kasvisten painoa.
– Kasviksiin lasketaan: vihannekset, marjat, hedelmät ja juurekset.
– Huomioi, että lapsen koura on hieman pienempi. Aikuisen miehen koura jo huomattavasti isompi.
Karim neuvoo, että yksi valmis salaattiateria päivässä on Anjalle riittävä.
– Sen voit syödä lounaalla. Lisäksi voit syödä vaikkapa lämpimiä kasviksia ruoan yhteydessä, tai esimerkiksi paistaa wokin päivälliseksi. Kuulostele itseäsi, äläkä enää pakota itseäsi suorittamaan syömistä.
Tavoitteena luonteva ruokarytmi
Anja toivoo, että hänen arkisyömisensä muuttuisi luontevaksi ja että hänen elimistönsä huomaisi itse oikeat ruoka-ajat. Lisäksi hän korostaa edelleen haluavansa myös keventyä projektin aikana ainakin jonkun verran.
– Se olisi hyvä asia nivelrikkoani ajatellen. Toki toivoin jo projektin alkuvaiheessa vauhdikkaampaa keventymistä. Mutta on kaiketi luonnollista, että se ei sitten näin nopeasti tapahtunutkaan?
Karim alleviivaa, että painoa ei ollut, eikä ole tarpeen vieläkään lähteä tiputtamaan, mutta Anjan olo saa toki keventyä hieman.
– Koronatilanne on vaikuttanut paljon kokonaisuuteen, kun liikkuminen on jäänyt vähiin. Tilanne voisi kevennetyn olotilan osalta olla täysin toisenlainen, jos olisit päässyt liikkumaan, kuten aikaisemmin liikuit. Sinulla on ollut tässä valtavan hienoja muutoksia ja olemme edenneet täysin tavoitteiden mukaisesti, Karim muistuttaa ja jatkaa.
– Nyt tästä eteenpäin kuuntele ihmeessä omaa kehoasi ja elimistöäsi. Sinun ei tarvitse välttämättä edes syödä välipalaa, jos tuntuu siltä, ettei ole nälkä. Mieti siinä vaiheessa pärjäätkö vielä kahden tai kolmen tunnin päähän ja jos siltä tuntuu, että pärjäät, ei ole mikään pakko syödä kellon mukaisesti.
Anja päättää, että ehkä hänen on parempi nyt jättää aamupalan ja lounaan välinen välipala kokonaan syömättä ja panostaa runsaaseen ja riittävän aikaiseen lounaaseen.
Oivalluksia ja onnistumisia
Anja kertoo Karimille vielä, että valmiit Hetki-tuotteet jääkaapissa ovat auttaneet häntä kohentamaan elämänlaatua ja syömisjärjestelyjä.
– Siellä on paljon kivoja makuyhdistelmiä ja ne on todella helppo napata syötäväksi. Olen myös oppinut jo kotoa liikkeelle lähtiessäni ottamaan välipalaa mukaan. Se on johtanut siihen, ettei minulle tule sitä kamalaa kiukkunälkää kotiin päästyä, Anja kertoo iloisesti.
– Hieno juttu! Olet siis päässyt illalla yllättävästä suuresta nälästä eroon. Tilanne on siis siltäkin osin ollut parempi, Karim kehuu.
– Kyllä. On ollut todella helppo mennä kotiin ja napata syötäväksi Hetki-salaatti tai -rahka. Sen jälkeen alan vasta valmistamaan päivällistä. Näin katkaisen pahimman näläntunteen nopeasti ja pääsen tekemään ruokaa ihan rauhassa. Tämä myös hidastaa syömistahtiani illalla, Anja kiittelee.
Kurkista Anjan suosikkisalaatteja ja rahkoja!
Rennosti eteen päin
Karim muistuttaa Anjaa vielä myös siitä, että ruoan lisäksi myös liikkuminen on tärkeä asia, joka tuo meille vireyttä ja jaksamista.
– Kannattaa siis lähteä ulos ja liikkeelle aina silloin, kun motivaatiota vähänkään löytyy. Mieti löytyykö läheltä ulkokuntoilusaleja, kaiva pyörä esille tai kokeile kuminauhajumppaa. Sisällä paikallaan oleminen ja liikkumattomuus vaikuttavat paljon vireystilaan.
Asiantuntijan mielestä tärkeä pointti on myös muistaa, että kun energiaa ja ravintoaineita saa aikaisemmin päivällä, jää iltaruoat usein pienemmiksi. Tämä nähdään Karimin mukaan niin tutkimuksissa, kuin käytännön työssä ja ohjauksissa.
– Kun syöminen on päivällä riittävää ja jopa runsasta, saattaa olla niin, ettei iltapalaa tee ehkä mieli syödä lainkaan. Iltapala ei ole välttämätön ja silläkin voi olla jopa terveydellisiä vaikutuksia.